Search
Generic filters

Evenimente

Festivaluri de muzică, populare, film sau teatru, târguri , concerte sau serbări câmpeneşti, toate constituie atracții cel puţin la fel de importante precum obiectivele turistice sau frumuseţile naturii, deoarece prin intermediul evenimentelor puteti vedea sufletul unui popor.
Acestea exprimă cel mai bine caracterul boem, artistic, credincios şi frumos al românilor.
Vă lansăm în rândurile de mai jos invitaţie spre evenimente recomandate cu drag şi pe care ar fi mare păcat să le rataţi cu ocazia vizitei dvs. în România.

Evenimente din România în lunile de:

„Armonii de primăvară”– este un festival popular şi de literatură, cu o tradiţie de aproape 30 de ani,organizat anual in luna mai, Vişeul de Sus, Maramureş. Ocazie ideală de altfel pentru o plimbare cu Mocăniţa şi incursiune în ţinuturile maramureşene.

„Street Food Festival” este cel mai mare festival de acest gen din țară și unul dintre cele mai importante festivaluri din Europa. În fiecare an, debutează la Cluj Napoca la începutul lunii mai, putând să vă bucurați de cele mai gustoase și nebuneşti preparate .

„Sibiu Jaz Festival” se desfășoară în Sibiu, an de an, în luna mai. Festivalul este considerat unic în România, fiind cel mai longeviv și consecvent, unind un număr impresionant de celebrități ai muzicii Jazz.

„Hangariada|Festival de Artă și Zbor Iași”–  este primul festival al primăverii și singurul festival de artă și zbor din România dedicat celor pasionați de avioane și artă. Acest festival durează 3 zile și oferă participanților showuri aviatice, salturi cu parașuta, zboruri cu planorul, concerte de muzică, expoziții de artă, spații de joacă pentru copii, mâncare, băutură și multe activități distractive și relaxante.

Hora la Prislop”  un festival folcloric cu tradiţie, ce are loc la jumătatea lunii august, în vârful muntelui cu un peisaj extraordinar, unde se încinge o horă între trei județe, Maramureş, Suceava şi Bistriţa-Năsăud la pasul Prislop. Hora semnifică uniunea ce există între cele trei regiuni ale României. Program artistic cu ansambluri folclorice, parada portului popular , târgul meşterilor populari şi un ospăţ pe cinste cu bucate tradiţionale maramureşene aşteaptă invitaţii.

Festivalul de la Vadu Izei” are loc în fiecare an in iulie. Ia parte la un spectacol fascinant. Nunţile în Maramureş încă mai urmează vechile obiceiuri. Principalul rol în cadrul ceremoniei îl joacă bine înţeles mirele şi mireasa. Atât mirele, cât şi mireasa poartă alb la nuntă.După slujba religioasă urmează petrecerea de nuntă, unde toţi trebuie să danseze cu mireasa şi mirilor li se aduc multe daruri.

Festivalul Internațional de Folclor ‘’Întâlniri Bucovinene’’ – are loc an de an la poalele Munților Rarău în orașul Câmpulung Moldovenesc. Festivalul este un eveniment de importanța europeană ce prezintă folclorul și tradițiile Bucovinei, prin participarea a sase țari, în care trăiesc foști locuitori ai Bucovinei și urmașii acestora: Polonia, Ucraina, România, Ungaria și Republica Moldova. Pe o perioadă de 4 zile a verii, în luna iulie, festivalul ne încânta ochii cu frumoasele costume tradiționale a fiecărei țări.

„DISKOteka Festival” a avut în anul 2019 prima ediție a primului eveniment de muzica retro din România, la Timişoara.  Se dorește a deveni o tradiție care să unească sute de mii de oameni din interiorul și din afara granițelor țării noastre.

Festivalul Neversea – are loc în fiecare vară la Constanța pe plaja Neversea și adună la fiecare ediție turiști dornici de distracție din toate colțurile lumii. Festivalul se desfășoară pe perioada a patru zile, iar pe scenele sale urcă faimoși muzicieni și DJ.
Festivalului Internațional Rodul Pământului – acest festival are loc în fiecare toamnă și se desfășoară pe stadionul Cumpăna din Constanța. Este un eveniment cu predilecție gastronomic, la care participă atât români cât și străini, întrecându-se în rețete tradiționale și produse specifice toamnei – murături, plăcinte, zacuscă, dulcețuri.

„Festivalul Sighișoara Medievală”  este un festival anual ținut în ultimul sfârșit de săptămână al lunii iulie în orașul Sighișoara, având ca temă legendele medievale. Festivalul este cel mai vechi din România și se bucură de autenticitata perioadei medievale purtându-ne asftel într-o călătorie în timp prin Cetatea Sighișoara.

„Concursul Internaţional George Enescu” – cel mai mare eveniment cultural romȃnesc ( Bucureşti, august – septembrie).

Festivalul ‘’ Cerbul de Aur” Brașov este un eveniment devenit tradiție, ce se desfășoară în Piața Sfatului din Brașov în lunile august–septembrie „Cerbul de Aur” este un spectacol-concurs de interpretare ce urmărește promovarea talentelor din România și de peste hotare.

Festivalul Intenațional Astra Film sau  ASTRA”  este evenimentul ce urmărește să premieze cele mai bune filme documentare din secțiunile filmul european, românesc și secțiunea debut, dar concertele live, workshopurile și dezbaterile nu sunt nici ele străine de programul evenimentului. Festivalul a ajung la ediția XXIV, realizându-se în Sibiu, an de an în luna octombrie.

„Sărbătoarea Castanelor”  are loc anual de aproape 20 de ani, în oraşul Baia Mare,  la sfârşitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie, când castanele sunt mature. Castanul este un simbol al orașului Baia Mare, iar frunza de castan figurează și în stema municipiului. Sărbătoarea durează trei zile şi este un eveniment cultural-artistic aşteptat de sute de mii de oameni. Evenimentul oferă numeroase posibilități de distracție printre care: spectacole de teatru, vernisaje, concerte cu artişti in vogă, concursuri  şi la final focuri de artificii.

„PLAIeste mai mult decât un festival de muzică. Înglobează numeroase activități din sfera artelor și promovează și dezvoltăîn același timp artiști noi, muzică nouă, artă nouă dar și o rețea de organizații non-profit. Are loc în arealul Muzeului Satului din Timisoara și se organizează în preponderență în luna septembrie.

„Oradea Festifall” este festivalul cel mai important din viaţa culturală a orașului Oradea și are loc în fiecare toamnă. Toamna Oradeană se întinde pe durata a doua saptămâni și prezintă publicului din oraș și din ţară, spectacole de teatru, diverse expoziţii și concerte în aer liber.

Festivalul Borșului de Pește al Deltei Dunării – acest festival are loc în luna septembrie și este un eveniment destinat atât turiștilor, cât și localnicilor. Pe lângă spectacolele oferite în cadrul festivalului, turiștii pot participa la concursuri de gătit.

“ Festivalul de Datini si Obiceiuri de Iarna “MARMATIA” .Un festival vechi de 40 de ani care sărbătoreşte tradiţiile de iarnă din Maramureş, organizat anual în jurul datei de 27 Decembrie în Sighetu Marmaţiei. Este unul dintre cele mai importante evenimente pe care le gazduieste Sighetul, drept urmare acesta se realizează fără întrerupere din anul 1969. Pe lânga ansamblurile folclorice maramureşene, la Sighet sosesc artişti şi  din alte regiuni ale ţării (Banat, Moldova, Bucovina, Dobrogea, Oltenia). Străzile oraşului se vor umple de draci, călăreţi, copii şi adulţi îmbrăcaţi în costume populare, care vă vor împărtăşi un strop din sufletul ţăranului român.

„Serbările Zăpezii Vatra Dornei”– în fiecare an în municipiul Vatra Dornei are loc faimosul festival ce se desfășoară în luna februarie pe Pârtia de Schii Veverița. La fiecare ediție are loc tradiționalul Concurs de Schi Alpin adresat turiștilor de orice vârstă, dar și petrecerea în aer liber animată de formații românești.

Pentru iubitorii de festivaluri tradiționale, Ardealul ne prezintă Balul portului popular, manifestare etnofolclorică ce are loc anual în luna februarie în Rupea, jud. Brașov.