Search
Generic filters

TRANSILVANIA

Iubim Transilvania „că-s oameni cu fainoșag”.

Iubim Transilvania pentru văile pitoresti, așezările medievale, castelele impunătoare și cetățile ce dăinuie din timpuri străvechi,demult apuse.

Iubim Transilvania pentru miturilor si legendelor sale; mai ales datorită Contelui Dracula, un vampir însetat ce domnea peste ținutul de dincolo de pădure.

Iubim Transilvania pentru că este locul unde festivalurile sunt la ele acasă.

Iubim Transilvania pentru ca aici culturi din întreaga lume se întâlnesc formând o familie multiculturală, gata sa depășească diferențele impuse de societate.

Transilvania, prin natura și istoria sa, este una dintre cele mai impresionante regiuni din România și din lume. Datorită legendelor despre vampiri și strigoi, a satelor și bisericilor medievale, a stilului de viață neatins de trece timpului și a peisajelor rustice superbe, a castelor unice și a peșterilor unice, acompaniază turiștii pe meleagurile desprinse parcă dintr-un basm.

Transilvania a rămas de-a lungul istoriei un teritoriu cosmopolit, în care, atrase de bogăţia resurselor sale, s-au aşezat nenumărate popoare, unele dispărute cu timpul. Aici au trăit geto-daci, sciţi, celţi, sarmaţi, romani, goţi, huni, avari, gepizi, români, maghiari, secui, saşi, teutoni, evrei, croaţi, ruteni şi numeroase alte neamuri.

Pentru denumirea regiunii au fost utilizate diferite tiponime, printre care ‘’ Terra ultra silvam” ce însemna ‘’Ținutul de dincolo de pădure’’ , ‘’Terra Ultrasilvana’’ și apoi Transilvana. Cronicarii unguri l-au atestat sub numele de Erde-lew şi mai apoi Erdely, ceea ce însemna „peste pădure”, iar toponimul „Septem Castra” a fost preluat de saşi ca „Siebenburgen” ce semnifica șapte cetăți.

De-a lungul istoriei, Transilvania a fost parte componentă a statului dac, a Imperiul Roman, a Regatul Ungariei și pentru o perioadă a Principatul independent al Transilvaniei. O dată cu câștigarea războaielor împotriva Imperiului Otoman, Transilvania face parte din administrația habsburgică pentru ca după Primul Război Mondial să fie integrata când in România, când în Ungaria, ca il cele din urmă să divină parte a României.

Ca zonă turistică, Transilvania este împărțită în patru subcategorii:

 • Transilvania Sud – Estică ce se deosebește prin caracterul saxon provenit de la sașii stabiliți de secole pe aceste meleaguri. Pe lângă orașele medievale Sibiu, Brașov și Sighișoara, veti întâlni obiective turistice desprinse din povești precum Lacul și Cascada Bâlea, dar și cel mai spectaculos traseul Transfăgărașan. Să nu uităm de stațiunile montane ce bucură pasionații de sporturi de iarna, an de an.
 • Transilvania Nord –  Vestică este reprezentată de amestecul etnic omogen și cadrul natural îmbină perfect patrimoniul cultural. Zona este evidențiata de orașele mari precum Cluj Napoca, Bistrița, dar și de satele cu comunități variate, unde se regăsesc un număr mare de obiectiv turistice: Salina Turda, Cheile Turzii.
 • Transilvania Central – Estică se diferențiază prin cultura deosebită rezultată din conviețuirea a româniilor cu secuii. Lacul Vulcani Sfânta Ana ne încântă prin peisajele sale pitorești. Stațiunile balneoclimatice Sovata sau Praid, ne invita să se relaxam.

Gastronomia Transilvaniei este reprezentată de multiculturismul acestei regiuni ce a făcut ca rețetele culinare sa fie diversificate. Fie că au radăcini săsești, maghiare sau românești, locuitori din zonă vă surprind prin bogăția preparatelor, dar și prin caracteristicile specifice ce i-au definit de-a lungul timpului: supe grase de găina cu tăiței foarte fini, ciorbele acrite cu oțet, ciroba de tarhon, laptele și specialitați din lapte, mâncăruri scăzute din fasole, varză a la Cluj, gulaș ardelenesc, chișătură, bulz ardelenesc.

Să nu uităm de delicatesele deserturi, ce ne încânta papilele gustative: cremeș, pup cu brânză de vaci, gomboți cu prune, cozonac defrământat, colacii secuiești numiți și Kurtos Kalcs.

Alături de deosebitele preparate transilvănene, regăsim regatul vinurilor unice din renumite din podgoriile zonei. Astfel, vă vor încânta simțurile vinurile deosebite de Jidvei, Blaj, Lechința, Aiud sau Apold.

Nu în ultimul rând, Transilvania oferă o viată de noaptea vibrantă datorită centrului academic foarte dezvoltat în zonă.

Avion, tren sau mașină ? Călătorind in Transilvania, în inima României, se veti putea ajunge cu aproape toate mijloacele de transport.

 • Avion
  Zona este deservită de aeroportul principal ‘’Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj Napoca” ce se regăsește la periferia orașului Cluj Napoca, ce leagă atât Transilvania, cât și restul țării de Europa.
  Pe aeroport operează atât companiile de linie ( Tarom, Lufthansa, Turkish Airlines, Lot Polish Airlines, Austrian Airlines, Croația Airlines), cât și companiile low cost ( Blue Air, Wizz Air și Ryanair).
  Transilvania este deservită și de aeroporturile secundare Aeroportul Internațional Sibiu și Aeroportul Internațional Transilvania Târgu Mureș.
 • Tren
  Transportul cu trenul  se desfașoară pe magistrala 200 200 Brașov-Făgăraș-Sibiu, magistrala 300 Brașov-Rupea-Sighișoara-Mediaș-Copșa Mică-Cluj Napoca și magistrala 208 Sibiu-Copșa Mică. Trenurile Regio deservesc toate celelalte stații de cale ferată. Legături directe: București Nord, Cluj-Napoca, Timișoara Nord, Arad, Mangalia, Craiova.
 • Mașină
  Transilvania este legata prin rețeaua de șosele naționale și europene de toate colțurile României. Accesul în zonă se face pe Drumul European E60 Vama Borş – Cluj‐Napoca – Sighişoara – Braşov; Drumul European E68 Vama Nădlac – Sibiu – Făgăraş – Braşov şi DN 14 Sibiu – Mediaş – Sighişoara; mai apoi, 22 de drumuri judeţene și 25 de drumuri comunale vor asigura accesul în interiorul destinaţiei.

Principalele orașe ale zonei Transilvania sunt :

 • Cluj Napoca, numit și Inima Transilvaniei, se regăsește în partea central-nord-vestică a Romaniei, fiind unul dintre cele mai importante centre academice culturale și industrial ale României.Orașul, cunoscut și după denumirile Jolozsvar și Klausenburg, este orașul preferat al studențiilor proveniți din toată țara, atrăgând în anul 2015 titlul de Capitală Europeană a Tineretului.
  Cu o însemnătate istorică și așezare deosebită la poalele dealului Clujului și Feleacului, Cluj Napoca se deosebește prin activitatea culturală bogată în evenimente și festivaluri ce animă metropola an de an. Un oraș cosmopolitan și captivant care îmbina elementele tradiționale cu cele modern.
  Centrul orașului este structurat în 3 mari piețe astfel: Piața Unirii, centrul medieval cu Biserica Sf Mihail în stil gotic, Statuia lui Matei Corvin și Palatul Banffy; Piata Mihai Viteazu reprezentată de Statuia lui Mihai Viteazul; Piața Avram Iancu înconjurată de admirabilele clădiri în stil eclectic și secession.
  Moștenirea istorică și culturală a orașului se regăsește la fiecare pas, prin  Catedrala Mitropolitană, Gradina Botanică, Muzeul de Artă , Colecția de Istorie a Farmaciei, Muzeul Etnografic.
 • Sibiu este situat între Depresiunea Cibinului, fiind străbătut de râul cu același nume și înconjurat de munții Făgăraș. Cunoscut și sub denumirea germană Hermannstadt este unul dintre cele mai reprezentative orașe ale României, fiind primul oraș din Estul Europei care a primit titlul de Capitală Culturală Europeană.
  Cu o bogată însemnătate culturală, Sibiul este un oraș al superlativelor ce a primit numeroase premii, fiind deschizătorul de drumuri, cu un spirit inovator, prin oamenii săi și conjunctura istorică.
  Centrul istoric al orașului emană o atmosferă boemă și culturală, ce impresionează prin înglobarea a celor 3 piețe majore: Piața Mare unde regăsim impresionantul Muzeu Brukenthal; Piața Mica dominată de Muzeul Etnografic Universal și Casa Luxumburg; Piața Huet , fiind cea mai veche piață medievală a orașului unde este ridicată Catedrala Evanghelistică.
  Obiectivele turistice de neratat ale Sibiului: Podul Minciunilor ,Turnul Sfatului, Grădina Zoologică Sibiu, Parcul Natural Dumbrava Sibiului, Muzeul ASTRA,  Pasajul Scărilor, Piața Aurarilor, Abația Cârța, Parcul Sub Arini,Muzeul Locomotivelor cu Abur, Turnul Dulgherilor.
 • Brașov este situat la poalele Tâmpei, în centrul României, înconjurat de Carpații de Sud, fiind puntea ce leagă teritoriile istorice românești. Cunoscut și sub denumirea de Kronstadt, orașul a beneficiat o poziție geografică strategică ce a avut un rol semnificativ în dezvoltarea sa.
  Brașovul este unul dintre puținele oraș- cetate ce continuă să fie locuite, încă din perioada medievală,  devenind unul dintre cele mai importante orașe din Transilvania.
  Centrul vechi al cetății medievale, reprezentat prin Piața Sfatului găzduiește an de an Serbările Medievale, Junii Brașoveni, Târgul Meșterilor Populari, Târgul Internațional de Carte și Muzică, ce bucură ochii fiecărui călător ce poposește în mijlocul orașului.  Biserica Neagră din Piața Sfatului este simbolul orașului ce iși poartă denumirea de la Marele Incendiu din anul 1689, când flăcările și fumul i-au innegrit zidurile.
  Stațiunea montană Poiana Brașov permite turistului să se bucure pe timp de iarnă de sporturile sezonului, dar și să se bucure de o plimbare prin însuși orașul Brașov.
  Obiectivele turistice de neratat ale Brașovului: Bastionul Tăbăcarilor, Bastionul Țesătorilor, Turnul Alb, Castelul Bran, Prima Școală Românească, Cetatea Medievală Rupea, Casa Negustorilor.
 • Alba Iulia, un oraș cu o istorie milenară ce a rămas in filele de istorie națională și europeană, este situată pe malul râului Mureș înconjurat de dealurile argiloase roșiatice ale podișului tranilvan. Cunoscută și ca ’’ Cealaltă Capitală’’, orașul este păstratorul unora dintre cele mai importante momente istorice din România.
  Un adevărat centru cultural, istoric și spiritual, orașul a avut parte de o istorie zbuciumată ce s-a incheiat cu Marea Unire din 1918. An de an, la data e 01 decembrie, românii sărbătoresc cu mic, cu mare Ziua Natională a României.
  Simbolul orașului uimește prin fermacătoarea sa cetate bastionară în stil Vauban numită Cetatea Albă Carolina, ce abundă în obiective istorice și culturale.
  Obiectivele turistice ce reamintesc de neratat: Catedrala Reîntregirii Neamului,Muzeul Național al Unirii, Sala Unirii, Biblioteca Batthyaneum, Obeliscul „Horea, Cloșca și Crișan”,Palatul Arhiepiscopal, Traseul celor Trei Fortificații,Palatul Apor.
 • Sighișoara este situată în zona colinară a Podișului Târnavelor, fiind printre puținele cetăți medievale locuite in permanență din Europa, înregistrată pe lista patrimoniului Mondial UNESCO. Un oraș cu farmec medieval, cetatea este locul ideal pentru iubitorii de legende.
  Orașul găzduiește anual, Festivalul Sighișoara Medievală care trasnportă vizitatorii în timpurile demult apuse facându-le cunoscute tradițiile și obiceiurile străvechi.
  Cele mai interesante obiective turistice din cetate: Turnul cu Ceas, Biserica Mănăstirii, Scara Şcolarilor sau „Scara Acoperită”, Turnul Fierarilor, Biserica din Deal, Casa Vlad Dracul.

Obiectivele dragi nouă, pe care le vizităm mereu şi mereu cu mare drag, de fiecare dată cȃnd ajungem pe meleagurile transilvanene datorită emoţilor transmise, stării sufleteşti de bine cu care te ȋncarci după ce le vizitezi. Mai jos vă lăsăm lista acestora, fără o ordine anume a vizitării lor, pentru că de oriunde am ȋncepe bogăţia sufletească rămȃne aceeaşi.

 • Castelul Bran se regăsește la mai putin de 30 km de Brașov în Pasul Bran -Rucăr și este unul dintre cele mai impunătoare monumente istorice ale României. Castelul este construit pe o stâncă, ce accentuează latură mistică a legendelor cel înconjoară. Deși este asociat ca și Castelul lui Dracula, frumosul castel a fost reședința de vară a Reginei Maria.
 • Castelul Corvinilor este unul dintre cele mai frumoase castele medivale din Europa, fiind construit de Iancu de Hunedoara în secolul al XV-lea și se regăsește în orașul Hunedoara. Splendida construcție medievală în stil gotic se impune prin turnurile, bastioanele și donjonul ce îi dau un farmec aparte. Expozițiile și colecțiile prezente în castel ne aduc aminte de vremurile demult apuse.
 • Muzeul Civilizației Populare Tradiționale Astra este unul dintre cele mai mari muzee în aer liber ce se întinde pe o suprafață de 96 de hectare, în pădurea Dumbrava, la 4 km de orașul Sibiu. Locul reproduce satul traditional românesc, având înșiruite peste 300 de clădiri în arhitecturii românești ce vă va transpune la sfârșitul secolului al XVII- lea.
 • Cetatea Alba Carolina este o fortificație bastionară în formă de stea, cu o întindere de 120 de hectare ce uimește prin demensiunile sale. Cetatea se regăsește în orașul medieval Alba Iulia, ce leagă întregul univers al epocii timpurii.
 • Salina Turda se află la 30 km de orașul Cluj Napoca, fiind un adevărat muzeu de istorie a mineritului în sine.Îmbinarea armonioasă între mediul natural și sărat al minei cu elementele de design minimaliste și moderne creează o atmosferă unică.
 • Cetatea Dacică Sarmizegatusa Regia se găsește în Munții Orăștiei, la 1200 m altitudine în localitatea Grădiștea de Munte, județul Hunedoara. Aceasta este împărțită pe trei zone precum cea civilă (la poalele dealului), cetatea în sine (la altitudinea de 1000 de metri) și respectiv zona sacră.
 • Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului este un ținut remarcabil și unic în România, datorită patrimoniului natural și cultural. Deși este recunoscut datorită fosilelor de oase și ouă de dinozaur descoperite în acest loc, acesta este cunoscut și pentru biodiversitatea sa.
 • Cetatea Devei datează din anul 1269, fiind situată pe un con vulcanic format din andezite neogene, la altitudinea de 378 metri, în locul în care Mureşul formează un defileu între Munţii Apuseni şi Munţii Poiana Ruscă, pe Dealul Cetăţii din municipiul Deva.
 • Transalpina este șoseaua cea mai înaltă și frumoasă a României, ce atinge altitudinea maximă de 2145 m în Pasul Urdele. Transalpina traversează Munții Parâng de la N la S fiind paralela cu Valea Oltului și Valea Jiului. Transalpina este numit și ‘’Drumul Regelui’’ deoarece după reconstruirea sa, Regele Carol I l-a inaugurat parcurgându-l alături de familia sa.
 • Cheile Zărneștiului numite și Prăpăstiile Zarneștiului reprezintă un canion îngust, pe o distanță de aproape 4 km, fiind o arie protejată a Parcului Național Piatra Craiului. Pentru iubitorii de natură, dar și de alpinism și escaladări, defileul este locul ideal deoarece zeci de trasee alpine sunt special amenajate.
 • Cetatea Râșnov este o cetate țărănească veche cu o poziție strategică excelentă pe dealul din orașul Râșnov, județul Brașov. Deși nu are un stil architectural bine definit, cetatea este una dintre cele mai bine conservate, păstrându-și până în present structurile vechi de sute de ani.
 • Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din România, fiind situate în Masivul Ciomtu, din județul Harghita. Lacul se află la o altitudine de 946 m în aproprierea stațiunii Băile Tușnad.
 • Transilvania International Film Festival sau TIFF este primal festival internațional de lungmetraj din Romania, care s-a desfășurat pentru prima data în Cluj Napoca în anul 2020, ca mai apoi în 2007 să se organizeze și în Sibiu.  Proiecțiile cinematografice românești se completează cu seminare, workshop-uri, concerte și petreceri pe durata a 10 zile, într-o atmosferă deosebită și în compania a mii de alți cinefili. Festivalul are loc an de an la începutul verii, mai exact la finele lunii mai și începutul lunii iunie.
 • Festivalul Intenațional Astra Film sau  ASTRA  este evenimentul ce urmărește să premieze cele mai bune filme documentare din secțiunile filmul european, românesc și secțiunea debut, dar concertele live, workshopurile și dezbaterile nu sunt nici ele străine de programul evenimentului. Festivalul a ajung la ediția XXIV, realizându-se în Sibiu, an de an în luna octombrie.
 • Sibiu Jaz Festival se desfășoară în Sibiu, an de an, în luna mai. Festivalul este considerat unic în România, fiind cel mai longeviv și consecvent, unind un număr impresionant de celebrități ai muzicii Jazz.
 • Electric Castel este cel mai mare festival de muzică electronică, cu influențe reggae, dub și rock din Europa de Est. Locația festivalului este una de basm, Castelul Bánffy, din Bonțida, județul Cluj. Festivalul are loc anual, în luna iulie.
 • Untold este cel mai mare festival din România, ce are loc în fiecare an în luna august pe Cluj Arena din Cluj Napoca. Pe perioada a 4 zile, festivalul aduce peste 200 de artiști , unind mii de tineri din toata lumea.
 • Street Food Festival este cel mai mare festival de acest gen din țara și unul dintre cele mai importante festivaluri din Europa. În fiecare an, debutează la Cluj Napoca la începutul lunii mai, putând să vă bucurați de cele mai gustoase și nebunesti preparate .
 • Festivalul Sighișoara Medievală  este un festival anual ținut în ultimul sfârșit de săptămână al lunii iulie în orașul Sighișoara, având ca temă legendele medievale. Festivalul este cel mai vechi din România și se bucură de autenticitata perioadei medievale purtându-ne asftel într-o călătorie în timp prin Cetatea Sighișoara.
 • Festivalul ‘’ Cerbul de Aur” Brașov este un eveniment devenit tradiție, ce se desfășoară în Piața Sfatului din Brașov în lunile august–septembrie „Cerbul de Aur” este un spectacol-concurs de interpretare ce urmărește promovarea talentelor din România și de peste hotare.

Pentru iubitorii de festivaluri tradiționale, Ardealul ne prezintă Balul portului popular, manifestare etnofolclorică ce are loc anual în luna februarie în Rupea, jud. Brașov; Balul placintelor, manifestare tradițională a mocanilor săceleni ce se desfășoară în luna martie în Sălcele, jud. Brașov; An de an în localitatea Durau din Harghita întâlnim Festivalul obiceiurilor maghiare practicate de Lasata Secului numit Fărșangul; Spre sfârșitul anului Festivalul concurs interjudetean al formatiilor de calusari Caluserul transilvanean desfășurat în localitățile Geoagiu și Orăștie ne încântă sufletul cu colinde, dansuri populare și urări de An Nou.

Aveți nevoie de ajutor?