DELTA DUNĂRII ȘI MAREA NEAGRĂ
Iubim Delta Dunării deoarece este singurul loc care unește comunități diferite, ecosisteme unice și tradiții.
Iubim Delta Dunării pentru experiențele unice și inimaginabile prin care ne poartă.
Iubim Delta Dunării pentru caii săi sălbatici, labirintul de lacuri și canale și pentru biodiversitatea sa.
Iubim Delta Dunării deoarece este căminul multor specii de păsări și pești pe cale de dispariție.
Iubim Marea Neagră pentru nisipul său fin care ne poartă în fiecare vară într-o poveste nouă.
Iubim Marea Neagră pentru răsăriturile și apusurile sale pe care nu le vom uita niciodata.
Iubim Marea Neagră pentru că ne-a adus bucurie în suflet de fiecare data cand am simțit atingerea mării.
Iubim Marea Neagră pentru că indiferent de vârsta cu toții trăim același sentiment de bucurie când pășim prima oară pe nisipul auriu.
Delta Dunării, care a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO în anii 1990, este situată în partea de est a României și la extremitatea sud-estică a Ucrainei. Aceasta este înconjurata la nord de Podișul Bugeacului, la vest de Podișul Dobrogei de Nord și parțial de Podișul Bugeacului, iar la est și sud-est de Marea Neagră.
Aceasta reprezintă cea mai nouă unitate de relief a țării, este o câmpie aflată în continuă formare, care crește de la an la an cu aproximativ 40 m2. A luat naștere prin depunerea de aluviuni aduse de Dunăre dar și prin depunerea de sedimente și de cordoane de nisip de către curenții marini. Dunărea este al doilea fluviu ca mărime din Europa, iar traseul acestui fluviu, care izvorăște din Munții Pădurea Neagră, Germania și se varsă în Marea Neagră, cuprinde 10 țări (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina) și 4 capitale: Viena, Bratislava, Budapesta si Belgrad.
În satul Pătlăgeanca, din județul Tulcea, Dunărea se bifurca formând: Brațul Chilia la nord și Brațul Tulcea la sud, braț care se bifurca și el la rândul său formând Brațul Sulina și Brațul Sfântu Gheorghe.
- Brațul Chilia – la nord, formeaza granița cu Ucraina și are cea mai mare lungime, aproximativ 120 km.
- Brațul Sulina – cel din mijlocul Deltei, este cel mai scurt având o lungime de doar aproximativ 70 km, însă este permanent dragat și întreținut pentru a permite navigarea în condiții de siguranță.
- Brațul Sfântu Gheorghe – la sud-est, este brațul mijlociu din punct de vedere al lungimii, aceasta fiind de aproximativ 100 km și este considerat cel mai vechi braț.
Clima Deltei Dunării este de stepa temperat – continentală și este influențata de vecinatatea Mării Negre. Variațiile de temperatură sunt mici, iernile sunt blânde și sărace în zăpadă, iar verile sunt fără caniculă.
Delta Dunării s-a format de-a lungul a 10.000 de ani, datorită acestui lucru istoria acesteia este una bogata, cele mai vechi izvoare scrise datează din epoca greco-romană.
În perioada bizantină cea mai mare parte din regiunea Dobrogea, care includea și Delta, făcea parte din “Thema Paristrion”. Cronicile bizantine și hărțile medievale menționează în zona Deltei mai multe localități, iar în unele dintre acestea ulterior s-au făcut cercetări arheologice care confirma informațiile. Instabilitatea politică a Imperiului bizantin se resimte și asupra Dobrogei, acest lucru permițându-le negustorilor italieni, venețieni și genovezi să înceapă comerțul în jurul Mării Negre. În secolul al XV-lea Delta Dunării și întreaga Dobroge intra sub dominație otomană pentru aproape patru veacuri și jumatate.
Dupa cucerirea independenței de stat, în anul 1877, Delta Dunării face din nou parte din Vechiul Regat – România.
Deoarece, de-a lungul istoriei, multe culturi și-au gasit casa pe pământurile dobrogenești, portul tradițional păstreaza aspectele specifice fiecărei etnii:
- Portul românesc este compus din:
- Costum bărbătesc:-căciula din piele de miel;-cămașă: alba, cu broderie executata cu arnici și cu matase, cu motive geometrice și florale;-chimir; -ițari; -bundița;
- Costumul femeiesc:-cămașă: bogat ornamentată, lucrată pe pânza alba țesută în casă;- poale: ornamentate doar în partea de jos, continuând modelul cămășii; -bârneața; -bundița;
- Portul lipovenesc este compus din:
- Costum bărbătesc:-rubarsca: o cămașă largă, din pânza sau mătase, fără guler și cu bentiţă , croita drept ,cu încheietura într-o parte a gâtului, colorata în tonuri vii;-pois-pedeuca (paddiovca); -costumul de pescuit;
- Costum femeiesc:-iubca: fustă din mătăsuri, catifele și stofe subțiri de lână;-coftă, cutaveică, cufaică: bluze, facute din materiale din culori vii;-brâu; -lestovca;
- Portul bulgăresc este compus din:
- Costum bărbătesc: -cămașă: asemănătoare cu cea lipovenească, încheiată într-o parte;-poes-ilicul: de culoare roșie sau cafenie ;-poturi, șalvarii; -vestă; -chicică; -opincile;
- Costum femeiesc:-cămașă: de culoare albă cu puține ornamente la mâneci;-rochia: de mătase, colorată, cu dungi galbene și rosi sau chiar imprimată cu motive multicolore; -haina: -priste-lca: țesatură de culoare roșie sau neagrș, bogată în ornamente înșiruite în zigzag ce se poartă deasupra rochiei;
- Portul macedonean este compus din:
- Costumul bărbătesc:-giumedanul; -duluma; -șalvari; -sarica;
- Costumul femeiesc:-cămașă: albă cu maneci largi;-cinduse; -ibade; -poale;-pirpoti; -papute; -căciulă;
- Portul tătar este compus din:
- Costum bărbătesc:-saltar (ilicul)
- Costum femeiesc:-aldina salmon; -ieteclic; -legatură pe cap; -cancoi cusac; -terlic; -omicli sorap;
- Portul turcesc este compus din:
- Costum bărbătesc:-șalvari; -brâu; -fes;
- Costum femeiesc: – costumul cu pasali (rochie); – costumul cu ieteclic (fustă); – costumul cu șalvari.
Pe lângă portul tradițional, în Dobrogea puteți întâlni și obiceiuri păstrate din străbuni care sunt practicate cu sfințenie și în zilele noastre, cele mai populare fiind:
- „Boboteaza” – acest obicei este practicat în ziua de 6 ianuarie și constă în recuperarea de către tineri a crucii aruncate în apă.
- „Semănatul” – acest obicei se practica de către copii în ziua de Anul Nou. Copii colindă din casa în casa și aruncă cu boabe de grâu
- „Olaria” – acest obicei constă în aprinderea unor focuri din fânetele rămase de la animale pe timpul iernii și reprezintă purificarea aerului și gonirea duhurilor rele.
- Gastronomia regiunii este specială si are la bază preparate din pește, acesta fiind principala sursă de hrana a localnicilor. Rețetele localnicilor sunt primite moștenire din străbuni, iar unele dintre cele mai populare preparate sunt:
- Storceagul – un borș gătit din pește proaspăt de sturion de acvacultură sau somon și dres cu multa smântână și cu gălbenuș de ou;
- Scordoleaua – este o rețeta simplă preluată de la greci, preparată din piure și pește uscat și sărat, fiert. Cele două “ vedete” ale rețetei sunt așezate în straturi și sunt condimentate din abundența cu usturoi;
- Scrumbie pe grătar – scrumbia este cel mai des gătita de către localnici; aceasta mai poate fi cosumată și marinată, afumată, în salate sau chiar prăjită;
- Ghisman – este o plăcintă al cărei aluat nu este tradițional, ci are o consistentă lichidă, asemănătoare smântânei grase. Umplutura se prepară din 8 ouă în combinație cu smântână, de preferință grasă, se toarnă peste aluat și se dă totul la cuptor.
- Dulceața de pește – dacă pana acum v-am prezentat preparate care se pot servi ca aperitiv sau fel principal, nu putem să nu vă prezentăm și un desert care are la baza peștele. Carasul și țiparul sunt peștii pe care îi preferă localnicii pentru prepararea dulceții și chiar dacă nu este un preparat la fel de faimos, merită încercat.
Marea Neagră se numără printre cele mai cunoscute și spectaculoase regiuni ale Românie. Este situată în partea sud-estică a României, fiind delimitată la est de județele Tulcea și Constanța, la nord de Delta Dunării, iar la sud de frontiera cu Bulgaria.
Țărmul este destul de variat, având forme ușor ondulate, cu capuri accentuate și golfuri prelungite adânc pe văile, cu faleze, plaje, lagune și cordoane de nisip. Cele 12 stațiuni de pe litoral: Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol, Costinești, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn și Mangalia fac ca aceasta destinatie sa fie potrivita tuturor persoanelor, indiferent de varsta.
Clima Mării Neagre este moderat-temperată, cu veri lungi și călduroase, uneori caniculare, dar datorită brizei marine, bogate în aerosoli arșița este atenuată. Datorită Mării Negre, iernile sunt blânde, iar temperatura medie în luna ianuarie este de 0°C.
Istoria Mării Neagre datează din cele mai vechi timpuri. Cercetarile arheologice atestă prezența grecilor care în secolele VI-V î.H. au întemeiat coloniile Histria, Callatis si Tomis, ale perșilor, ale romanilor deveniți prin creștinare bizantini, iar mai târziu invaziile popoarelor migratoare au fost urmate de stăpânirea otomană.
Dupa ce în Evul Mediu s-a aflat sub ocupație otomana, în secolele XVIII-XIX, litoralul devine un câmp de bătălie între Turcia și Rusia.
Datorită istoriei tumultoase pe care a avut-o, printre locuitorii din împrejurimile litoralului întalnim, pe lângă români, mai multe grupuri etnice: aromâni, turci, tătari, ruși lipoveni, greci, bulgari și ucraineni care și-au păstrat obiceiurile și tradițiile, influențând totodată unele dintre obiceiurile locului. Traditiile și porturile tradiționale vi le-am prezentat în materialul de mai sus.
La fel ca și în Delta, gastronomia litoralului românesc are la baza peștele. Pe lângă acesta, datorita influenței grupurilor etnice, dintre multe mâncăruri specfice amintim si de: cârnații de oaie, mielul la proțap, kebabul, musacaua, chefirul, baclavalele, plăcinta dobrogeană și dulciurile cu stafide și rahat.
Avion, tren sau mașină? Pentru a ajunge în Delta Dunării, principalul punct de trecere este prin Tulcea, iar la Tulcea se poate ajunge cu aproape toate mijloacele de transport.
Odată ce ați ajuns la Tulcea, în funcție de locația unității de cazare, drumul poate continua pe 2 căi:
- Barcă
– Pe cale rutieră, cu masina proprie până la localitățile Nufăru, Băltenii de Sus, Beștepe, Mahmudia, Murighiol sau Dunavățu de Jos;
– Pe cale navală, cu nave de pasageri, dupa programe stabilite sau cu nave de agrement private puse la dispoziție de unitățile de cazare.
Navele de pasageri NAVROM oferă curse regulate pentru urmatoarele rute:- Tulcea – Pătlăgeanca – Ceatalchioi – Pardina – Chilia Veche – Periprava
- Tulcea – Partizani – Maliuc – Gorgova – Crișan – Sulina
- Tulcea – Mahmudia – Murighiol – Sf Gheorghe
Orarul navelor și tarifele diferă în funcție de ruta și tipul de barca. Pentru mai multe detalii vă invităm sa consultați site-ul oficial Navrom.
- Mașină
Tulcea este legata prin rețeaua de șosele naționale și europene de toate colțurile României. Două dintre cele mai rapide rute București -> Tulcea -> Delta Dunării includ cel puțin prima porțiune de autostradă (A2 București – Drajna). Traseul cel mai rapid pentru a ajunge în Delta Dunării este și cel mai lung (București – Autostrada A2 – Autostrada A4 Constanța – Babadag – Murighiol.
Murighiol – parcarea din port este gratuită.
Jurilovca ( comuna care facilitează accesul la Gura Portiței) – parcarea din port este gratuită. - Avion
Zona este deservita de aeroportul internațional Mihail Kogălniceanu, situat la 26 km de Constanța și la 125 km de orașul Tulcea, iar principalele companii aeriene ce opereaza sunt Wizzair, Turkish Airlines și Blue Air. - Tren
Transportul cu trenul de la București la Tulcea se desfasoară pe ruta București – Medgidia – Tulcea, București fiind principala conexiune către alte regiuni ale României. - *** Atenție!!! Pentru Delta Dunării se plătește o taxă de stațiune, taxă de acces în Biosfera, iar tariful acesteia este de aproximativ 15 lei/ persoană/ săptămână; sau 5 lei / persoană/ zi.
Avion, tren sau mașină? La Marea Neagră se poate ajunge cu aproape orice mijloc de transport.
- Mașină
Constanța este legata prin rețeaua de șosele naționale și europene de toate colțurile României. Principala cale de acces din București fiind: Autostrada Soarelui A2: Bucureşti – Feteşti – Cernavodă – Medgidia – Constanţa.
Din Constanţa şoseaua E87 asigură accesul pentru toate staţiunile din sudul litoralului. - Tren
Calea ferată permite accesul feroviar către Constanţa, din toate regiunile ţării, pe mai multe rute. Din Constanţa există o singură rută până la Mangalia care asigură intrarea în staţiunile din sudul litoralului, printre stațiuni amintim: Eforie Nord, Eforie Sud, Costinești, Neptun, Mangalia. - Avion
Zona este deservita de aeroportul internațional Mihail Kogălniceanu, situat la 26 km de Constanța, principalele companii aeriene ce opereaza fiind Wizzair, Turkish Airlines și Blue Air.
- Tulcea – sau “ Orașul de la porțile Deltei Dunării” este principalul oraș și principalul punct de trecere către Delta Dunării, lucru care ia adus renume atât pe plan național cât și pe plan mondial. Orașul este situat în partea de sud-est a României, în nordul Dobrogei, iar istoria acestuia începe din anul 1506, primind numele de “ Tulcea” în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân.
Principalele atracții turistice sunt: Muzeul de Artă, Muzeul de Etnografie, Muzeul de Istorie și Arheologie, Centrul Ecoturistic „Delta Dunării „, Satul pescăresc tradițional, Casa Avramide; Catedrala, Biserica Grecească , Biserica cu Ceas, Geamia catedrala “Azzizie”; Piața Civica; Cetatea Aegyssus; Lacul Ciuperca.
Cetatea Aegyssus – este situată în partea de est a orașului, pe Dealul Monumentului. Cetatea a fost construită la sfarșitul secolului IV i. H. si a fost un important sediu militar si ulterior, reședință episcopală. - Sulina – este cel mai estic oraș al țării și este cel mai important port fluvio-maritim din Delta Dunării. De-a lungul timpului orașul a cunoscut mai multe dominații, turcească, austriacă, însa în anul 1877, ca urmare a Razboiului de Independență, acesta a revenit țării împreuna cu Dobrogea.
- Principalele obiective turistice sunt: Farul Vechi, Farul Nou, Palatul fostei Comisii Europene a Dunării de Jos, Turnul de Apa, Biserica Ortodoxă Sfinții Alexandru și Nicolae; Biserica Romano-Catolică Sf.Nicolae; Biserica Lipovenească Sf Petru și Pavel; Biserica Grecească Sf.Nicolae; Biserica Ortodoxă Sf Nicolae
Farul Vechi – este considerat monument istoric, construit în anul 1870. În perioada respectivă se afla în apropierea punctului de vărsare a Dunării. - Sfântu Gheorghe – este un sat rustic de pescari, aflat pe cel mai vechi braț al Dunării.
Principalele obiective turistice sunt: plaja – care este alcatuită din cel mai fin nisip pe o suprafata mare; Rezervatia naturala Sacalin – Zatoane - Crișan – localitatea este situata în partea centrală a Deltei Dunării si în componența sa intra satele: Crișan, Caraorman și Mila 23.
Principalele obiective turistice sunt: Pădurea Caraorman – care este considerată rezervatțe naturală și unde puteți întâlni vulturul codalb și corbul; Satul Mila 23 – este un sat tipic pescaresc, unde puteți vizita Muzeul “Lotcii” și “Centrul Entografic” - Mahmudia – comuna este situata pe brațul Sfântu Gheorghe și se evidențiază prin faptul că populația este formata din români, lipoveni, ucrainieni și turci.
Principalele obiective turistice sunt: Ruinele cetății Salsovia – o fortificație romana care a funcționat ca și castru militar în prima jumatate a secolului al III-lea; Casa Pescarului. - Murighiol – este o localitate balneară și este considerata una dintre porțile de intrare în Delta Dunării.
Principalele obiective turistice sunt: lacul din apropierea satului , numit și “ Lacul Violet” datorită reflexiei apei la apusul soarelui; Ruinele orașului antic Halmyris; Mănăstirea Halmyri; Lacurile Sărătura I, II, III – bogate în nămol negru care are proprietați curative în anumite afecțiuni. - Constanța este situată în partea de sud-est a României si este al doilea oraș ca importanță din tară, este un oraș-port și oraș turistic care merita vizitat în orice perioada din an.
Portul Constanța este principalul port al României la mare.
Istoria și-a lăsat amprenta asupra orașului.
Epoca bronzului și a fierului atestă înflorirea civilizației tracice și mai apoi geto-dacice, care pentru o perioadă îndelungată reprezintă populația de bază. În secolul VII î.H. coloniile grecești întemeiază aici cetatea Tomis. Perioada medievală se manifestă prin evoluția civilizației până la sfârșitul domniei lui Mircea cel Bătrân, după care timp de 400 de ani intră sub administrație otomană. După Războiul de Independență din 1877 acesta devine din nou parte din România.
Principalele obiective turistice sunt:- Cazinoul Constanța –o cladire încărcată de istorie, care înca ne insufla aerul perioadei sale de glorie, cazinoul “ veghează “ asupra Mării Negre de peste 130 de ani;
- Farul Genovez – situat pe faleza din Constanța are o înălțime de 16 metri, o formă octogonală și este ridicat din piatră naturală, are în vârf o cupolă metalică din care era proiectată lumina care avea să îi călăuzească pe marinari, prin opt geamuri.
- Delfinariul – este locul unde vă puteți relaxa urmărind un spectacol inedit oferit de delfini, lei de mare și pinguini.
- Portul Tomis – este una dintre locațiile celebre din Constanța unde puteți admira yacht-urile luxoase și ambarcațiuni cu vele.
- Acvariul Constanța – este amplasat in fața cazinoului si găzduiește o expoziție permanentă de faună și floră acvatica.
- Năvodari – orașul este situat într-o zona centrala a județului Constanța, pe malul de sud al lacului Tasaul și se afla la 15 km de orașul Constanța. Această stațiune este cunoscută în principal pentru complexul de tabere pe care acesta îl gazduiește, fiind considerat cel mai mare complex de tabere din sud-estul Europei.
- Eforie Nord – este a doua stațiune ca mărime de pe litoralul românesc și este poziționata la aproximativ 12 km de Constanța. Este o stațiune balneară renumită pentru proprietățile curative ale namolului din lacul Techirghiol. Bazele de tratament din stațiunea Eforie Nord atrag turiști pe toată perioada anului. Plaja stațiunii are o lungime de aproximativ 4 km.
- Eforie Sud – este o stațiune de mici dimensiuni, poiziționată la sudul litoralului și la o distanța de aproximativ 14 km de Constanța. Este o stațiune liniștita și cu mult spațiu verde. Plaja are o lungime de 2 km, iar accesul se face pe scări.
- Techirghiol – orașul se afla în vecinătatea stațiunii Eforie Nord, pe malul lacului cu același nume și este situat la aproximativ 16 km de Constanța. Această stațiune a căpătat un renume național datorită proprietatilor curative ale lacului Techirghiol. Plaja stațiunii se află pe malul nordic al lacului, este de dimensiuni reduse, este acoperită cu nisip și este liniștită.
- Costinești – stațiunea se alfă in prelungirea satului cu același nume și se află la aproximativ 30 km de Constanța. Stațiunea întâmpină turiștii cu o atmosferă animată, iar cele două simboluri care veghează asupra plajei sunt epava ” Evanghelia ”, eșuata în anul 1960 și Obeliscul. Lungimea plajei este de aproximativ 1 km și este acoperită cu nisip mai grosier, iar intrarea în apa nu este lină.
- Olimp – este situată la aproximativ 7 km de orașul Mangalia și la aproximativ 40 km de orașul Constanța. Stațiunea constituie, de fapt, o parte a stațiunii Neptun. Aceasta dispune de plaje înguste acoperite cu nisip.
- Neptun – este situata la aproximativ 6 km de orașul Mangalia și la aproximativ 40 km de orașul Constanța. Stațiunea este o locație liniștita cu o multitudine de spații verzi, ce o fac să fie potrivită pentru relaxare. Plaja este acoperita cu nisip mai grosier, iar intrarea in apa este ușor înclinată și adâncimea crește brusc.
- Jupiter – stațiunea este de dimensiuni mai reduse, dar care se bucură de o vegetație bogata, și este situata la aproximativ 5 km de orașul Mangalia și la aproximativ 40 km de orașul Constanța. Plaja se întinde pe aproximativ 1 km si este acoperită cu nisip.
- Saturn – este stațiunea aflată în imediata apropiere a orașului Mangalia și se afla la aproximativ 45 km de Constanța. Vegetația bogată și liniștea sunt cele două componente care fac ca stațiunea să fie populară printre turiști. Plaja este acopertita cu nisip grosier.
- Venus – stațiunea se afla la aproximativ 3 km de orașul Mangalia și la aproximativ 42 km de orașul Constanța. Stațiunea este cunoscută pentru abundența vegetației și ca fiind o locație unde apa mării este liniștită. Plaja se întinde pe aproximativ 1.5 km, este brazdată de golfuri, iar nisipul este fin.
- Cap Aurora – este cea mai mică stațiune de pe litoralul românesc și este situată între stațiunile Jupiter și Venus. Se afla la aproximativ 5 km de orașul Mangalia și la aproximativ 40 km de orașul Constanța. Plaja are aproximativ 500 m și a fost obținută prin construirea de diguri care delimitează patru mici golfuri.
- Mangalia – orașul se afla la aproximativ 45 km de Constanța. Datorită faptului ca este în primul rând oraș și apoi stațiune, Mangalia ofera mai multe posibilități de a petrece timpul liber. Plaja este acoperită cu nisip fin.
Obiectivele dragi nouă, pe care le vizităm mereu şi mereu cu mare drag, de fiecare dată cȃnd ajungem pe meleagurile Deltei Dunării datorită emoţilor transmise, stării sufleteşti de bine cu care te ȋncarci după ce le vizitezi. Mai jos vă lăsăm lista acestora, fără o ordine anume a vizitării lor, pentru că de oriunde am ȋncepe bogăţia sufletească rămȃne aceeaşi.
- Pădurea Letea – este cea mai nordică pădure subtropicală din lume. Aici puteți descoperi dune de nisip, stejari, numeroase specii de orhidee, liane, dar și cai sălbatici. Este unul dintre puținele locuri din Europa unde caii trăiesc în sălbăticie.
- Pădurea Caraorman – este o pădure alcătuită din stejari, cel mai bătrân stejar poate fi găsit aici, acesta având peste 400 de ani și un diametru care depășește 4 m, frasin, plop și unde pot fi întâlnite liane ce ating 25 m înăltime. Dunele de nisip care se gasesc în apropierea satului sunt unice în țară și adesea pot depăsi 7 m înalțime.
- Sacalin – este una dintre cele mai noi insule formate în Delta Dunării și este situata în Sfântu Gheorghe. Particularitatea insulei care o face specială este ca are o mișcare de rotație în jurul punctului de legătura cu țărmul, de la est la vest.
- Locul de vărsare al Dunării în Marea Neagră – una dintre experientele pe care nu trebuie sa le ratați în sejurul din Delta este o excursie cu barca până la locul de vărsare al Dunării în Marea Neagră, pe brațul Sulina.
- Gura Porțitei – este locul care devine cel mai popular de la an la an deoarece oferă o plajă sălbatică unde vă puteți bucura de soare, relaxare și liniște deplină.
- Mâncarea localnicilor – este o experiență pe care nu trebuie sa o ratați odata ajunsi în Deltă. Preparatele au la baza retețe tradițonale gătite cu pasiune care sunt transmise din generație în generatie, iar “vedeta” principală a mâncărurilor este peștele.
Obiectivele dragi nouă, pe care le vizităm mereu şi mereu cu mare drag, de fiecare dată cȃnd ajungem pe meleagurile Mării Negre datorită emoţilor transmise, stării sufleteşti de bine cu care te ȋncarci după ce le vizitezi. Mai jos vă lăsăm lista acestora, fără o ordine anume a vizitării lor, pentru că de oriunde am ȋncepe bogăţia sufletească rămȃne aceeaşi.
- Insula Ovidiu – este situată în mijlocul lacului Siutghiol, iar de-a lungul timpului i-au fost atibuite numeroase legende. Una dintre legende este legată de numele insulei și se crede că în timpul exilului său, poetul Ovidius Publius Naso izola pe acest petic de pământ pentru a-și scrie versurile. Cu timpul insula a devenit un loc de relaxare pentru turiști. Se poate ajunge pe insula cu un vaporaș care pleacă din zona Cazinoului Constanța.
- Satul de vacanță Mamaia – este amenajat între lacul Tăbăcărie și Siutghiol și este locul ideal pentru cei care sunt în căutarea distracției. Principala atracție a parcului este celebrul Luna Park, un parc de distracții plin de lumini si jocuri colorate.
- Delfinariul Constanța – este locul unde vă puteți relaxa urmărind un spectacol inedit oferit de delfini, lei de mare și pinguini.
- Acvariul Constanța – se află chiar în fata Cazinoului și a fost inaugurat în anula 1958 și găzduiește o expoziție permanentă de faună și floră acvatica. Acesta găzduiește o colecție spectaculoasă de sturioni, dar pe lânga aceștia mai puteți descoperi specii precum pisica de mare, dragonul de mare, steluțe de mare, caluți de mare si multe altele.
- Moscheea Carol I Constanța – este pricipalul edificiu de cult musulman din țară și este poziționat în piața Ovidiu. Este prima clădire din țară în a cărei construcții s-a folosit betonul armat, iar proiectul a fost realizat de către Victor Ștefănescu.
- Edificiul Bizantin Mangalia – acest monument istoric aflat în stațiunea Mangalia, datează din perioada secolelor V-VI d. Hr. Ansamblul de forma rectangulara, construit din blocuri mari de calcar legate între ele cu mortar de var, se întindea în trecut pâna aproape de plaja orașului și era format din mai multe săli.
- Herghelia Mangalia – se află la aproximativ 3 km nord de orașul Mangalia și este cel mai mare complex de acest gen din sud-estul Europei. Herghelia adăpostește aproximativ 350 de cai de rasă. Hipodromul Mangalia are o suprafata de 19 ha și este singurul din România conceput special pentru cursele de galop.
Mai jos puteți regăsi unele dintre cele mai importante evenimente anuale care au loc in Delta Dunării:
- Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL – acest festival a luat naștere în anul 2004 cu ajutorul Fundației ANONIMUL, care și-a dorit un festival de film diferit, pentru filme independente și regizori tineri. Acest festival are loc în luna august al fiecărui an la Sfântu Gheorghe.
- Festivalul Borșului de Pește al Deltei Dunării – acest festival are loc în luna septembrie și este un eveniment destinat atât turiștilor, cât și localnicilor. Pe lângă spectacolele oferite în cadrul festivalului, turiștii pot participa la concursuri de gătit.
- Festivalul Minorităților Naționale „Serbările Deltei“ – acest festival a luat naștere în anul 2001, având ca scop promovarea tinerilor interpreți și ansambluri contribuind astfel la păstrarea tradițiilor. Acest festival aduce împreuna ruși, lipoveni, ucraineni, germani, turci, rromi, maghiari sau greci și ofera un spectacol de neuitat.
Mai jos puteți regăsi unele dintre cele mai importante evenimente anuale care au loc pe litoralul românesc:
- Festivalul Internațional al Muzicii și Dansului – are loc în fiecare toamna și este un festival potrivit pentru orice vârstă. În cadrul acestui festival vă puteți bucura de operă, musical, spectacole pentru copii, operetă, jazz, concerte simfonice și de cameră.
- Festivalul Neversea – are loc în fiecare vară la Constanța pe plaja Neversea și adună la fiecare ediție turiști dornici de distracție din toate colțurile lumii. Festivalul se desfășoară pe perioada a patru zile, iar pe scenele sale urcă faimoși muzicieni și DJ.
Festivalului Internațional Rodul Pământului – acest festival are loc în fiecare toamnă și se desfășoară pe stadionul Cumpăna din Constanța. Este un eveniment cu predilecție gastronomic, la care participă atât români cât și străini, întrecându-se în rețete tradiționale și produse specifice toamnei – murături, plăcinte, zacuscă, dulcețuri. - Ziua Marinei Române – este un eveniment care are loc în fiecare an pe 15 august, iar turiștii se adună pe digul din Constanța sau în port pentru a fi prezenți la festivitățile organizate de Ziua Marinei Române.
Galerie foto Delta Dunării și Marea Neagră
- pe plaja privată
- Mini Aquapark
- piscină pentru adulți
- 2 sezlonguri gratuite si o umbrela
- All inclusive
- 30 m de plaja privată
- muzică live, seri tematice
- parcare proprie gratuită
- 2 sezlonguri gratuite si o umbrela
- All inclusive
- 400 m de plajă
- camere renovate în 2024 (Anca)
- parcare proprie gratuită
- piscină pentru adulți și copii
- All inclusive
- Piscină exterioară
- Centru SPA
- Grădină organică
- Complet renovat în 2022
- Piscină exterioară
- Acces șezlonguri plajă
- Servicii all inclusive
- Divertisment adulți și copii
- WIFI
- Hotel pe plajă
- Loc de joacă pentru copii
- Piscină exterioară
- Piscină interioară
- Aqvatonic Med Spa
- All inclusive
- Hotel pe plajă
- Loc de joacă pentru copii
- Piscină exterioară
- Parcare privată
- Wifi inclus
- Plajă proprie
- Piscină exterioară
- Jacuzzi
- Curte generoasă
- Piscină exterioară
- Parcare
- Restaurant
- Plajă privată
- Piscină exterioară
- Piscină interioară
- Centru SPA
- Plajă privată
- Piscină exterioară
- Piscină interioară
- Centru SPA
- Piscină exterioară
- Parcare proprie
- Loc de joacă pentru copii
- Parcare gratuită
- Pescuit gratuit pe lac
- Sală fitness
- Direct pe lacul Neptun
- 300 m plaja Mării Negre
- 800 m Parcul de distracții Paradis Land
- În apropiere de rezervația naturală „Stejarii brumarii”
- Piscină exterioară
- Piscină interioară
- Centru wellness
- Centru SPA
- Parcare exterioară
- Parcare subterană
- WIFI inclus
- În apropierea plajei
- Parcare gratuită
- Piscină exterioară
- Biciclete gratuite
- Loc de joacă pentru copii
- Adults Only (16+)
- Centru SPA
- Piscină interioară
- Adults Only (16+)
- Parcare gratuita
- Centru SPA
Complex Phoenicia Blue View Amfiteatru/ Olimp
Hotel Modern/ Mamaia
Mera Holiday Resort-Hotel Anca și Irina/ Venus
Green Village Resort Pachet Seniori 55+/ Sfântu Gheorghe
Hotel Bacolux Koralio / Eforie Nord
Toamnă în Delta Dunării All Inclusive Paradise Delta House/Mila 23
Relaxare, izolare, confort, natura, aventura, mancare delicioasa, apusuri superbe, excursii cu barca, nuferi, pelicani, relaxare la piscina, toate aceste lucruri le puteti avea la Paradis Delta House.