Ştiaţi că?

Print Friendly, PDF & Email

Patrimoniu UNESCO din România

25 de nestemate arhitecturale păstrate frumos din România au fost incluse de UNESCO în patrimoniul cultural mondial. Fiecare dintre ele este unic:

 •  Mănăstirile pictate din Bucovina( Arbore, Humor, Moldovita, Patrauti, Probota, Saint George’s, Voronet);
 • Cetatea Dacică a Munților Orăștie (Sarmisegetusa Regia);
 • Centrul Istoric din Sighisoara;
 • Mănăstirea Horezu;
 • Satele cu biserici fortificate din Transilvania ( Biertan, Calnic, Darjiu, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor, Viscri);
 • Bisericile de lemn din Maramureș( Barsana, Budesti, Desesti,Ieud, Plopis, Poienile Izei, Rogoz, Surdesti);
 • Delta Dunării;

 

Oameni celebri din România

România a oferit lumii și oferă în continuare mulți oameni talentaţi, excepționali, care au avut un impact imens nu numai asupra României, ci asupra întregii lumi în atâtea domenii și moduri. Mai jos regăsiţi doar  o mică parte din această listă. În realitate, ea este mult mai lungă iar nume noi se adaugă constant.

 

Nadia Comăneci / gimnastă olimpică

Nadia Elena Comăneci este o gimnastă română, câștigătoare a trei medalii olimpice de aur la Olimpiada de vară din 1976 la Montreal și prima gimnastă feminină care a primit un scor perfect de 10 la un eveniment olimpic de gimnastică.

Gheorghe Hagi / Jucător de fotbal

Gheorghe Hagi, poreclit „Maradona Carpaților”, a fost unul dintre cei mai buni mijlocași atacanți din Europa în anii ’80 -’90 și este considerat cel mai mare fotbalist român din toate timpurile.

Simona Halep / Jucătoare de tenis

Simona Halep este o jucătoare de tenis profesionistă și actuala numărul 1 român, din patru jucătoare românești în top 60. Halep a intrat pentru prima dată în top 50 din lume la sfârșitul anului 2012 și a câștigat primele 6 titluri WTA în 2013.

Ilie Năstase / Jucător de tenis

Ilie Năstase este un fost jucător de tenis profesionist nr.1 mondial din anii ’70. Năstase a fost pe locul 1 mondial între 1973 și 1974. Este unul dintre cei cinci jucători din istorie care a câștigat peste 100 de titluri profesionale ATP.

Regele Mihai al României / Monarh

Mihai I este fostul rege al României. El a domnit din 20 iulie 1927 până la 8 iunie 1930 și din nou din 6 septembrie 1940 până la 30 decembrie 1947, când a fost obligat să abdice de guvernul controlat de Partidul Comunist din România.

Constantin Brâncuși / Sculptor

Constantin Brâncuși a fost un sculptor de origine română care și-a făcut cariera în Franța. Lucrări celebre din Brâncuși includ Muzeul adormit, Sărutul, Prometeu, Mademoiselle Pogany, Nou-născutul, Pasărea în spațiu și Coloana infinitului.

Gheorghe Zamfir / Muzician, compozitor

Gheorghe Zamfir, un muzician român de renume mondial nai (pan flaut), cântă acest instrument ca nimeni altul, extinzând versiunea tradițională 20 de țevi la 22, 25, 28 și 30 de pipă. „Flautul cu pană sună ca un ecou al inimii și al minții. Poți să râzi sau să plângi cu el. ” Gheorghe Zamfir Greatest Hits

George Enescu / Compozitor

George Enescu, cunoscut în Franța sub numele de Georges Enesco, a fost un compozitor, violonist, pianist, dirijor și profesor român. Mulți sunt considerați de cel mai important muzician din România. George Enescu Rapsodia Română

Ciprian Porumbescu / Compozitor

Ciprian Porumbescu, unul dintre cei mai cunoscuți compozitori români, născut în 1853, Stupca (azi Ciprian Porumbescu), Jud. Suceava. Printre operele sale populare se numără Crai nou, Trei culori, Cântec pentru 1 mai, Balada pentru vioară și pian și Serenada.

Henri Coandă / Inventator

Henri Marie Coandă a fost un inventator român, pionier în aerodinamică și constructor al unei aeronave experimentale, Coandă-1910 descrisă de Coandă la mijlocul anilor 1950 drept primul jet mondial, o afirmație controversată contestată de unii și susținută de alții.

Emil Racoviță / Cercetător

Cercetător pasionat al lumii naturale, Emil Racoviță a fost primul biolog care a studiat viața în Antarctica, într-o expediție care a durat din 1897 până în 1899. A explorat peste 1.400 de peșteri și a fondat primul Institut Speologic din lume.

Mihai Eminescu / Poet

Mihai Eminescu a fost un poet, romancier și jurnalist romantic. Poezia sa a fost publicată pentru prima dată la vârsta de 16 ani și a mers la Viena pentru a studia la vârsta de 19 ani. Lucrări notabile includ Luceafărul, Odă în metru antic și cele cinci litere.

Ion Luca Caragiale / Dramaturg

Ion Luca Caragiale a fost un dramaturg, scriitor de povești, poet, manager de teatru, comentator politic și jurnalist. Piesele lui Caragiale au constituit un loc important pentru critica societății românești din sfârșitul secolului al XIX-lea, în timp ce în operele de ficțiune ulterioare, Caragiale a adoptat genul fantezist sau a apelat la ficțiunea istorică.

Ion Creangă / Scriitor

Ion Creangă a fost scriitor și profesor de școală. Este cel mai cunoscut pentru volumul său de amintiri din copilărie, pentru romanele și poveștile sale și pentru numeroasele sale anecdote. Contribuția principală a lui Creangă la fantezia și literatura pentru copii include narațiuni structurate în jurul unor protagoniști omonimi, precum și basme îndatorate formelor convenționale.

Sergiu Nicolaescu / Actor

Sergiu Florin Nicolaescu a fost regizor de film, actor și om politic. El a fost cel mai cunoscut pentru filmele sale istorice, precum Mihai Viteazul, Dacii, Razboiul Independenței, precum și pentru seria sa de thrillere care au loc în Regatul interbelic al României, precum Un comisar acuză.

Mircea Eliade / Filozof

Mircea Eliade a fost istoric al religiei, scriitor de ficțiune, filozof și profesor la Universitatea din Chicago. Lucrările sale literare aparțin genurilor fantastice și autobiografice. Cele mai cunoscute sunt romanele Maitreyi, Noaptea de Sânziene, Romanul Adolescentului Miop, romanele Domnișoara Christina și Tinerețe fără tinerețe și nuvela La Țigănci.


Iată câteva dintre superlativele geografice ale României:

 •  Biserica Neagră din Brașov este cea mai mare biserică gotică la est de Viena. Are cel mai mare organ din Europa cu 4000 de tuburi, construit de Buchholz, celebrul constructor de organe din Berlin, în 1836, precum și cel mai mare clopot din România, cu o greutate de 6,3 tone.

 •  Brașovul găzduiește ceea ce se spune a fi cea mai îngustă stradă din Europa, Strada Sfoară (Strada Sforii), care are o lățime de aproximativ patru metri și a fost inițial folosită ca traseu de acces de pompieri.

 • Cetatea Sighișoara este considerată a fi cel mai bine conservat și locuit continuu, oraș de vârstă mijlocie din Europa.

 •  Palatul Parlamentului din București este, potrivit World Records Academy, cea mai mare și mai scumpă clădire a administrației civile din lume. De asemenea, este considerată cea mai mare clădire de birouri din Europa, având 3,9 milioane de metri pătrați și a doua ca mărime din lume, după Pentagonul Statelor Unite.

 • Cimitirul Vesel din Săpânța – Maramureș este unul dintre cele mai fericite cimitire de pe Pământ. Unul dintre cele mai unice din lume – din toate punctele de vedere – locuri de odihnă, este binecunoscut pentru peste 800 de pietre funerare colorate, sculptate în stejar și decorate cu picturi colorate și epitafe amuzante despre decedat.

 •  Delta Dunării, cea mai extinsă zonă umedă din Europa, ocupă locul trei în lume ca biodiversitate, după Marea Barieră de Corali și insulele Galapagos.

 •  Cea mai înaltă biserică de lemn din lume, Săpânța Peri, Maramureș, poate fi găsită în partea de nord-vest a României. Biserica înaltă de 257 de metri, închinată Sf. Mihail, culminează cu o cruce de 23 de metri care cântărește 1.000 de kilograme.

 •  România este cel de-al doilea cel mai mare muzeu în aer liber din lume, Muzeul Astra din Sibiu, care cuprinde peste 300 de clădiri, precum și mori de apă, mori de vânt și multe structuri de stil arhitectural din sat.

 •     Cea mai mare populație de urși bruni din Europa trăiește în România.

 • România are cele mai multe podgorii din UE. Conform datelor  publicate de Eurostat în 4 aprilie 2017, România deține cel mai mare număr de podgorii din Uniunea Europeană, cu 855.000 zone individuale înregistrate, adică 36% din totalul acestora, la nivel european. Podgoriile  existente sunt reunite în opt principale regiuni viticole şi anume: Târnave, Cotnari, Huşi, Panciu, Odobeşti, Dealu Mare, Murfatlar, Recaş. Aflaţi mai multe despre vinurile noastre răsfoind
 •  Cartea vinurilor româneşti

 •  România este cea mai bogată țară din Europa cu resurse de aur. Cunoscut și sub numele de Colecția mineralogică a lui Brad, Muzeul de aur din micul oraș românesc Brad este singurul de acest fel din Europa.

 • De-a lungul Dunării, lângă micul oraș Orșova, în sud-vestul României, se află o sculptură în rocă înaltă înfățișându-l pe Decebal, ultimul rege al Daciei, care atinge 9 m înălțime și 31,6 m lățime. Monumentul este cea mai mare sculptură în rocă din Europa. De menționat este și faptul că Muntele Rushmore din Dakota de Sud, un basorelief monumental cu aspect sculptural, dedicat celor patru președinți americani, are doar 18 m înălțime.

 •   În interiorul vechilor mine de sare Salina Turda situate în Transilvania, se află cel mai mare muzeu al salinei din lume. Înființate inițial în secolul al XVII-lea, masele miniere au fost formate complet cu mâna și mașina, mai degrabă decât prin utilizarea de explozibili. Vizitatorii sunt invitați să coboare cât mai aproape de aproape 400 de metri pe Pământ pentru a asista la istoria comerțului.

 • Al doilea cel mai mare ghețar subteran din Europa din punct de vedere al volumului, ghețarul Scarisoara, poate fi găsit în Transilvania, în Munții Bihor. Ghețarul vechi de 3500 de ani are câteva structuri impresionante de gheață, inclusiv stalagmită spectaculoasă de 20 de metri înălțime.